Skip to main content

Publicatiedatum: 21/05/2015

Ikos Melkhior KosatIkos Melkhior Kosat (29) is onlangs vader geworden van een prachtige dochter Giesella en woont met zijn vrouw Isabelle Florida op het eiland Flores in Oost-Indonesië. Ikos werkt voor een Indonesische organisatie en samen met de regering en vijf lokale organisaties, werkt hij aan het verbeteren van sanitaire en hygiëne voorzieningen op grote schaal.

Wat was het probleem?

In Oost-Indonesië hadden mensen op het platteland tot voor kort geen schoon drinkwater of toilet. Sommigen die wel een toilet hadden, gebruikten hem niet. Daarom is de Indonesische regering een grote inspanning begonnen om de toegang tot sanitaire voorzieningen te verhogen en hygiënische praktijken in meer dan 1.000 dorpen te verbeteren. Inmiddels werken er ongeveer 20.000 vrijwilligers in 9 districten op 5 eilanden mee aan dit initiatief om duurzame verandering tot stand te brengen. Ikos coördineert en leidt 8000 van de vrijwilligers met behulp van een monitoringsysteem dat IRC heeft ontwikkeld.

Elke 3 maanden gaan de vrijwilligers van huis naar huis om de situatie te beoordelen: Verkeren de toiletten in goede toestand? Hoe gebruiken dorpelingen ze? Is er een plek waar men de handen kan wassen en doet iedereen dit? Het verzamelen van die antwoorden levert een overzicht op van de situatie per dorp die wordt gerapporteerd aan de overheid. Daarnaast geven de vrijwilligers voorlichting over hygiëne.

En het resultaat?

1,5 miljoen mensen in Oost-Indonesië hebben nu verbeterde sanitaire en hygiëne voorzieningen. Ze kunnen erop vertrouwen dat de lokale autoriteiten worden geïnformeerd wanneer zij geen water of een werkende toilet hebben. IRC is erg trots te hebben bijgedragen aan deze verandering! Net als Ikos: "Ik raak geïnspireerd als ik zie dat dorpelingen steeds enthousiaster worden en meer en meer verantwoordelijkheid nemen om dit voor elkaar te krijgen," zegt hij. 

Monitoring in East Indonesia

Om ervoor te zorgen dat de veranderingen blijvend zijn, heeft Ikos nog een belangrijke bijdrage geleverd: Hij heeft het monitoring systeem dat de vrijwilligers gebruiken ingevoegd in het systeem van de overheid. Dit stelt de overheid in staat om door te gaan met dit project en de vrijwilligers aan te sturen nadat de hulp van NGO's stopt. 

De dorpelingen zijn alvast heel enthousiast. De lokale overheid heeft nu inzicht in hun dagelijkse realiteit. De omgeving is schoner en gezonder, minder mensen worden ziek met diarree of andere water gerelateerde ziekten.

En Ikos?

Ikos traint regeringsfunctionarissen en dorpelingen om door te gaan met monitoring en zo de sanitaire en hygiëne situatie te blijven volgen en verbeteren. Hij is blij met zijn werk: "Ik ben gemotiveerd door het feit dat de mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun toekomst en dat ze hun gezondheid en gebruiken willen verbeteren," zegt hij.

Over het programma

Het programma waar Ikos voor werkt is het Sanitatie, Hygiëne en Water (SHAW) programma uitgevoerd met financiële steun van de Nederlandse regering, Simavi - een Nederlandse NGO - en vijf Indonesische organisaties. SHAW is een 5-jarig project met als doel het ondersteunen van negen districten in de armste provincies van Nusa Tenggara Timur, Papua Barat en Papoea in het oostelijke deel van Indonesië.

IRC is verantwoordelijk voor monitoring, de capaciteitsontwikkeling en hulp met documentatie aan de lokale NGO's. IRC gelooft dat monitoring een essentiële bouwsteen is van duurzame water, sanitaire en hygiëne voorzieningen en dat hierin een leidende rol voor de lokale overheid ligt. We werken dan ook hard aan het versterken van de capaciteit van overheden zodat ze de verantwoordelijkheid kunnen nemen en water, sanitatie en hygiene voorzieningen voor het leven kunnen creëren. Voor meer informatie, bezoek onze pagina over SHAW en bekijk de training modules.

Photo: Erick Baetings, Indonesia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to
the top